24 Nisan 2015 Cuma
14 Nisan 2015 Salı
ÇATIŞMA HASARLARI ( COLLISION)
Aşağıdaki Video'lardan görüleceği üzere Deniz gibi geniş bir alanda Gemiler dikkatsizlik , personel hatası, inatlaşma gibi nedenler ile çatışabiliyor.
Genellikle bu çatışmalarda kusur oranı nadiren tek bir Geminin kusuru olmaktadır ( single liability ) ki bilirkişi sonrası mahkemelerce karara bağlanır. Bu durumda çatan Gemi Sahibi, çatılan Gemin sahibine zararı nispetinde ödeme yapmak durumundadır.
Kusur oranı genelde her iki veya çoklu çatışmalarda Gemilerin rota, pilotaj ve yoğun seyir halindeki sularda meydana geldiğinden genelde tek bir Gemi kusuru olmaktan çıkmaktadır. Bu durumda çatışan Gemilerin sahipleri gene bilirkişilerce tespit edilen kusur nispetinde birbirlerinin zararlarını ödemek durumundadırlar ( cross liability)
Çatışma halinde en önemli unsur gerekli delillerin hazırlanması, Gemilerin çatışma pozisyonu, Gemin H&M Poliçesinde Geminin değerinin gerçek değerden sigortalanmış olması P&I Klüp tarafından da önem arz ettiğinden çok önemlidir.
P&I Klüpler ; 4/4 çatışma halinde karşı Gemin hasarı, yükü, personel veya yolcularının kişisel eşyaları, ölüm, yaralanma, hastalık ve kirlenme rizikolarını karşılar.
H&M kısmında; 3/4 Çatışma sorumluluğu teminat harici bırakılmış ise sadece sizin Geminizdeki hasarı ödemek durumundadır.
Çatışmalar yukarıda da belirtiğim üzere; hata, dikkatsizlik veya Uluslararası Çatışmayı önleme Regülasyonlarını takip etmemekten kaynaklanır.
Burada en önemli husus "watchkeepers" yani gözcülerin yeterli, dikkatli olması ile beraber köprünün asla boş bırakılmaması, hava şartlarının gece ve gündüz iyi takip edilmesi, seyir araçlarının kondisyonu, otomatik pilot 'un uygun olup olmadığı, seyir risklerine yakınlık gibi hususların dikkate alınması gerekir.
Nöbetçi zabittin; yorgun, olmaması, alkol veya ilaç kullanmamış olması da önemli etkenlerdendir.
Seyir esnasında; geçişin iyi planlanması, Geminin pozisyonunun belirli aralarla monitöre edilmesi, nöbetçi zabitin seyir araçlarına aşina olması ve gözlemden başka hiçbir işle ilgilenmemesi, seyir halinde iken gözlemlenen hareketlerin ve aktivitelerin düzgün bir şekilde kayıt edilmesi, herhangi bir tehlikeden şüphe edildiğinde derhal Kaptana bildirilmesi, Geminin emniyetli bir şekilde seyiri açısından, alınması en basit ve önemli tedbirlerindendir.
Olası bir çatışma halinde ; doğru prosedürün takip edilmesi gerekmektedir. Öncelik Gemilerin ve can güvenliği temin edildikten sonra; Gemilerin isim ve bağlı oldukları Limanlar ve hangi limandan, hangi Limanlara gittikleri paylaşılmalıdır. Olay jurnal'e derhal kayıt edilmelidir. Durum Gemi sahibi, P&I Klüp ve H&M Sigortacısına bildirilmelidir.
Çatışmaya şahit Gemi personelinin ifadeleri alınmalıdır. Seyir esnasında kullanılan haritalar muhafaza edilmeli ve her iki Gemide hasarlı kısımların resimleri çekilmesi faydalı olacaktır.
Çatışma sonrası soruşturmalarda çalışma haritaları ve Gemin hareket kitapçıkları çok önemli delillerdir.
Adjusterlar ;çatışma sonrası Gemi sahibine pozisyonlarını korumak için alması gereken tedbirler hususunda rehberlik ederler. Gerekli durumlarda Avukat atanmasını ,her iki Gemide hasarla ilgili surveylerin yapılmasını , çatışma kusur oranının tespiti ve taraflarca yapılacak görüşmeler sırasında ; eğer kalıcı tamirler yapıldı ise adjuster Geminizin hasarı ile ilgili raporunu hazırlayıp, H&M Sigortacınıza gönderecektir.
Çatışma sonrası Kaptanın hazırlaması gereken deliller ve bilgiler;
1) Kaza anında Geminin pozisyonu,
2)Çatışma zamanı,
3)Geminin Çatışma esnasındaki yönü,
4)Çatışma esnasında Gemilerin hızı,
5)Vuruş açısı,
6)Çatışmaya şahit olan Gemi personelinin ve eğer kıyıya yakın mesafede gerçekleşmiş ise kıyıda olaya şahit kişilerin isimleri kayıt edilmeli ve yazılı ifadeleri alınmalı,
7)Eğer çatışma pilot Gemide iken gerçekleşmiş ise; Pilotun adı, adresi, telefon numarası ile Gemiden ayrılmadan önce olayla ilgili tutanak veya raporu talep edilmeli,
8)Her iki Geminin Çatışmadan dolayı hasarlı kısımlarının fotoğraf ile delillendirilmesi.
9)Çatışma esnasındaki hava durumu; rüzgarın yönü ve hızı, denizin yönü ve dalga yüksekliği ,görüş, son hava durumu,akıntı
10) Çatışma öncesi köprüdeki personel,
11) Diğer Geminin ilk gözlemlendiği andaki ; konumu, uzaklığı, ışıklar, işaretler ve gözlemlenen konumu, yönü, zamanı vb,
12)İlk gözlem esnasında kendi Geminizin hızı,
13) İlk gözlem esnasında kendi Geminizin izlediği yol,yön
14) ilk gözlem esnasında Geminiz tarafından alınan eylem,
15) makine hareketleri dahil çatışma anına kadarki her iki Geminin eylem kayıtları,
16) ses sinyalleri ve zamanı,
17)Çatışma öncesi her iki Geminin arasındaki iletişim detayları,
18) Çatışma zamanı,
19) Çatışma pozisyonu,
20)Çatışma sonrası Gemilerin hareketleri, aldığınız tedbirler
21) Çatışma sonrası Gemilerin iletişim detayları
22)Pilot veya Gemi tarafından kullanılan ve işaretlenen çalışma haritaları,
23)Kaptanın Geminin; İsmi, Bayrağı, bağlı olduğu liman, Gemin genel tarifi, güvertedeki radio ekipmanları, seyir ekipmanları, gözcü düzenlemeleri,
24)Diğer Geminin İsmi ve Bağlı olduğu Liman,
25)Çatışma tarihi,
26)Çatışma bölgesi,koordinatları,
27) Sefer detayları; Geminin hangi limandan hangi Limana gittiği, seyir süresi vb.
28) Diğer Gemi kaptanın adı, yükü,
29) Sizin Geminizin yükü,
30) Aldığınız tedbirler,
31) Çatışmadan dolayı kendi Geminizde hasarlanan alanın kroki ve ölçülerinin belirlenmesi,
32) Seyir fenerleri, hangisini gösterdiği ve silyonların durumu,
Kaptan bu bilgileri raporunda belirtebileceği gibi , delilleride ekinde Gemiyi temsil edecek Avukata ve Sigortacılara ( Surveyörlerine sunabilir).Rapor ve evrakların Poliçe dilinde hazılanması çok önemlidir.
Ayrıca Kaptanın "Log book ve engine log book"un çatışma öncesi ve sonrası düzgün ve eksiksiz kayıt edildiğinden emin olması gerekmektedir.
Klas müessesenizi durumdan haberdar edin, sapma anından itibaren tüm masrafları ( sığınma limanı,geçici veya kalıcı tamirler bitene kadar) tespit ve kontrol edin. Geçikme ve tamirler sebebi ile takip sefer zararlarınızı tespit edin.
Çatışma ile ilgili Protestonuzu herhalükarda mutlaka çatıştığınız Gemi ve Acentasına "Şirketin her türlü yasal hakları saklı kalmak kaydı ile" ifadesini kullanarak iletin.
Aşağıda Video'lar Çatışma Hasarları ile ilgili görsel bilgi vermekle birlikte , yukarıdaki belirtilen hususlar için önemli örnek teşkil etmektedir.
13 Nisan 2015 Pazartesi
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)