23 Ekim 2015 Cuma

TEKNE POLİÇELERİNDE TERK – HÜKMİ TAM ZİYA –TAM ZİYA DURUMU



 TEKNE POLİÇELERİNDE  TERK – HÜKMİ TAM ZİYA –TAM ZİYA DURUMU

Tekne Sigorta Poliçelerinde ; Poliçe kapsam gereği , Teminat çerçevesindeki, bir yakın sebep sonucu  Tam Ziya’nın veya Sigorta değerini aşan ( Insured Value) masraflar nedeni ile Hükmi Tam Ziya’nın söz konusu olması halinde ;Sigortalıya  Gemiyi Terk etme hakkı doğar.

Ancak Terk durumunun Makul nedenler ile yapılması gerekmektedir.

Terk’in yapılabileceği haller;

1)      Geminin kayıp olması ve aradan yeterli bir süre geçmesine rağmen ,  Gemiden haber alınamaması,

2)      Teminat dahili bir riziko sonucu fiilen Tam Ziya’nın önlenemez olması,

3)      Teminat dahili bir riziko sonucu Geminin Hükmi Tam Ziya durumunun söz konusu olması şeklindedir.

 

Burada Gemi sahibine “Terk Hakkı” doğmuş olur. Ancak Sigortacı burada bırakmayı kabul etmek veya Geminin mülkiyeti kendine geçmeksizin “Tam Ziya” şeklinde ödeme yapmakta serbesttir.

İngiliz Sigorta kanununun 60. ve 61. Maddeleri Hükmi Tam Ziya ve Geminin Terk sonucu “ Tam Ziya” olarak kabul edilerek ödenmesi durumunu tarif eder.

Diğer yandan İngiliz Sigorta Kanununun ( Marine Insurance Act 1906) 58. maddesi “Kayıp Gemi” (Missing Ship) hususunu düzenleyerek hangi durumda Geminin kayıp Gemi olarak adledibileceği ve “Actual Total Loss” olarak muteala edileceği hususları belirlemiştir.

Hükmi Tam Ziya; Poliçe deki mevcut bir şartın, rizikonun gerçekleşmesi sonucu, gerçek bir Tam Ziya’nın kaçınılmaz olduğu , Geminin tamir masraflarının, Geminin Sigorta değerini aşacak boyutta olması sonucu ,Sigortalı değerin makul olarak Terk edildiği hallerde “ Hükmi Tam Ziya” vardır şeklinde açıklanır.

Her Hükmi Tam Ziya durumunda , Sigortalı ; Sigortalı değeri Terk etme durumunda değildir ki, 61. madde ile herhangi bir “ Hükmi Tam Ziya” halinde Sigortalı zararını “Kısmı Ziya” veya Sigortalı değeri Sigortacıya Terk ederek “Tam Ziya” olarak işlem görmesi hakkına sahiptir. Burada dikkat edilecek husus Terk halinde ; Sigortalı değerin “ makul olarak Terk edilmesi”gerektiğidir.

Yani Gemi ; hasarlanmış ve Tam Ziya kaçınılmaz olmuştur, bu durumda Sigortalı Gemiyi Terk ederek, Sigortacıdan Tam Ziya talebinde bulunabilir veya Gemisini terk etmeden ,tamir ettirerek, Sigortacıdan Sigortalı değerin tamamını ( eğer tamir masrafları Sigorta bedelini aşmıyor ise)tamir masrafı olarak Sigortacıdan talep edebilir.

Hükmi Tam Ziya talebi yapılırken; Sigortalı değer ile ilgili tüm haklar Sigortacıya Terk edilmelidir. Dolayısıyla Sigortalı değerden geriye ne kalmış ise, bunlardan doğan haklar Sigortacıya Temlik edilerek , Tam Ziya talebinde bulunulur. Eğer Terk yapılırken bu hususlar atlanır ise; Ziya sadece Kısmi Ziya olarak kabul edilir ve işlem görür.

 

Terk ihbarının yapılabilmesi için; Hasarın olduğu an değil , hasar ile ilgili yeterli  bilgi ve veri toplandıktan sonra durum değerlendirmesi yapıp , gecikmeden Terk İhbarının yapılması gerekir. Terk İhbarı yapılmada gecikmesi halinde ; Terk hakkı kaybolur. Örneğin; hasar sonrası  Gemi yüzdürülür ve kısmen tamir edilmiş olsa bile “Terk ihbarında bulunulamaz”.

Geminin Sigortacıya Terk yolu seçilmiş ise; Sigortalının Terk İhbarı ekine “Geminin  bağlı bulunduğu limandaki-Gemi Sicil Dairesinden alınması gereken “Terk’in Sicil den düştüğünü” gösteren belgenin alınması ve Geminin Klasından “ Geminin Fiziki vasfını kaybettiğini” gösteren bir belgeyi alarak , Sigortacıya Terk ihbarında bulunması gerekir .Buda Gemi artık Gemi olarak tanımlanamıyor” demektir.

Terk ihbarı yapılırken, Sigortalı Terk yolunu seçtiğinde ; Sigortacıya Tek İhbarında bulunmaya mecburdur. Aksi takdirde Ziya “Kısmı Ziya” olarak işlem görür. Terk İhbarı yazılı olarak verilebileceği gibi kısmen şifahi, kısmen yazılı olarak da verilebilir. Yukarıdaki belgeleri ihbara eklemek son derece önemlidir. Sigortalının Gemi üzerindeki menfaatini kayıtsız-şartsız Sigortacıya devrettiğini belgeleyecek şekilde ihbar yapılmalıdır.

Terk ihbarı sonucu; Sigortacının bu ihbarı reddetmesi, Sigortalının haklarına halel getirmez. İhbar yapıldıktan sonra Sigortacının sessiz kalması Terk’in kabul edildiği anlamına gelmez. Terkin kabulü, Sigortacının cevabı ile zimni olur. Terk ihbarı Sigortacı tarafından kabul edilmiş ise, sonradan rücu edilemez ve mesuliyetin kabulü anlamını taşır, ihbarın yeterli olduğunun kesin kanıtıdır.

Ancak ,Sigortacı Terk İhbarından feragat edebilir. Sigortacının Terk’i red etmesi durumunda ;Sigortalı Terk’in resmileşmesi için ve Hükmi Tam Ziya hasar talebini kanunu yoldan çözmek ister ise; Sigortalının Sigortacıya karşı bir ilam  çıkarması gerekmektedir.

Konunun devamını bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.