28 Ocak 2016 Perşembe

GÜVENLİ OLMAYAN LİMAN VE RIHTIMLAR ( UNSAFE PORTS AND BERTHS)


GÜVENLİ OLMAYAN LİMAN VE RIHTIMLAR ( UNSAFE PORTS AND BERTHS)

Gemi  sahipleri ile kiracılar arasında zaman zaman sıkıntı yaratan bu durum ; sorumluluk dengesi açısından “Time Charter ve Voyage Charter “da farklılık gösterir.

Doğal olarak, Kiracı” ( Charterer)/ taşıtan ( Shipper) ve  Gemi sahibi açısından taşıma / taşıtma da en önemli unsurlar ; yanaşılacak ve ayrılacak Limanın emin olması, kullanışlı olması  ve  bir limanda olması gereken tüm unsurların  yanı sıra ( bu konuya ilerideki yazılarda değineceğim) , Gemi içinde;  Kaptanın  seyir ve  denizcilik tecrübesinin iyi  olması beklenir.

Genel olarak Liman ve rıhtımın emin olması kiracı sorumluluğundadır. Pek çok Charter Party’de “ Safe Ports & Berths”ibaresi vardır. Kira Sözleşmeleri açısından durum aşağıdaki gibidir.

Time Charter’ da; Geminin yanaşması, ayrılması ve kullanması için Limanın “Safe Port ve Berth” olması tamamen Kiracının sorumluluğundadır. Bazı durumlarda Kiracı da farkında olmadan  , Geminin yanaştığı “Safe Port ve Berth” sonradan  beklenmeyen nedenlerden dolayı  “Unsafe” hale gelebilir.

Kaptan durumu iyi değerlendirmeli, Kiracı tarafından verilen talimatları yakından takip etmeli, Limana gitmeden önce Gemi emniyeti açısından gerekli tedbirleri almalıdır.

Kaptan ,  kiracının talimatlarına uymak zorunda ise ve söz konusu Limana yanaşması gerektiğinde , sonuç olarak Geminin hasarlanması halinde , Geminin hasarından tamamen “Kiracı “ sorumlu olacaktır.

 Kaptan ; Kiracı tarafından yönlendirilen Limanın “Safe “ olmadığından veya “Unsafe” hale geldiğinden şüphe ederse, Gemi sahibine sebepleri ile beraber durumu rapor etmeli ve konu ile ilgili talimatlarını talep etmelidir. Şahsi kanaatim böyle bir durumda Gemi sahibi; gidilen Limanın, Kaptan tarafından “Unsafe Port & Berth” konusundaki endişeleri için veya  Limanın sonradan bu şekilde olduğu tespit edildiğinde,  Kiracıdan  olası bir “ Unsafe Port & Berth” den ötürü “ Geminin eminiyeti için gerekli tedbir ve yönlendirmelerin yapılmasını , Geminin  uğrayacağı zarardan , Kiracının sorumlu olacağını “ yazılı olarak ihbar etmesi daha yerinde olacaktır.

Eğer Limanın sonradan unsafe hale geldiği tespit edilir ise, kiracı Gemiyi korumak için yeni talimatlar vermek zorunda ve muhtemel güvenli başka bir Limana yönlendirmelidir.

Genelde Kiracılar , kendiliğinden  bu zararı ödemek istemeyeceğinden , böylelikle Gemi sahibi,  Kiracısına karşı ilk ihbarını , olası bir yargı yolu halinde ve Sigortacısına karşı gerçekleştirmiş olur.
Unutmamak gerekir ki; Sigortacınız sizin , Gemi sanki Sigortasızmış gibi hareket ederek, Geminin emniyeti için gerekli tedbirleri almanızı bekler.

I.T.C.H. (1.11.95) de “ DUE DILIGENCE” şartı gereğince, bile bile böyle bir Limana gitmeniz halinde ; bazı Sigortacılarla sıkıntı dahi yaşayabilirsiniz. Her ne kadar Tekne Sigortacınız bu sebepten ödediği hasarı böyle bir durumda Kiracıya “rücu” edebileceği gibi; özellikle büyük tonajlı Gemilerin muafiyet oranları çok yüksek olduğundan , hasar tutarı bazen muafiyet altında kalabilir veya Muafiyet sonrası , Sigortacı tarafından ödenen hasarın . muafiyet miktarı için , Sigortacı kendi ödediği tutarı Kiracıya rücü etse bile , Muafiyet tutarı ile beraber Kiracıdan olası “ Kar kaybı, takip sefer kaybı, “ gibi kayıplarını Gemi sahibi , eğer Loss of Hire ,Loss of Profit gibi Sigorta teminatları yok ise , talep edebilir.

Voyage Charter’ da ise; Kiracı gene Kira sözleşmesinde sıralanan emin Limanlardan atama yapmak zorundadır. Voyage Charter’ lar da Liman , Charter Party de belirtilmiş ve Limanın emniyeti ile ilgili bir şer bulunmuyor ise; Kiracının emniyet zorunluluğu yoktur.

Bu çok önemli bir husustur. Yani Voyage Charter ‘da , Charter Party’ e  mutlaka “ Safe Port & Berth” ibaresini ilave ettirmeniz gerekir ve Liman adı yazıyor ise bu Limanın emin Liman olduğundan; Gemiyi göndermeden önce  kontrol etmeniz , emin olmaması halinde başka emin bir Liman üzerinde Kiracınız ile mutabakata varmanız gerekir.

Aksi halde böyle bir durumda Kiracı için “Safety”  açısından herhangi bir zorunluluk olmayacaktır. Gemi sahibi ve Kaptan ; Kiracı tarafından Geminin “Safe Port & Berth” e gönderilmesi hususunu Kiralama sırasında Charter Party ‘ de yer almasını sağlamalıdır ki, Gemi sahibi emin olmayan Liman ve rıhtım dan dolayı, Geminin hasarlanması halinde Geminin hasarından kendi sorumlu olmasın.

Geminin yanaşacağı ve ayrılacağı Liman her zaman güvenli olmalı ve Geminin yattığı, yüklediği, tahliye ettiği süre zarfında , hava raporlarının temininden tutun , kullanılan ekipmana kadar Limanın güvenli  ve yeterli olması gerekir .

Limanların doğal olarak verdikleri hizmetlerden ötürü sorumlu oldukları pek çok husus vardır. Aslında Gemi sahibi, Kiracı, Liman ve bunlar ile bunlardan kaynaklanan tüm mevzular ayrı ayrı önem arz eden ve kendi içinde ayrı özellikle sahip konular olmakla beraber, diğer yandan iç içe olan hususlardır.

Yani birinin sorumluluğunun bittiği yerde, diğerinin sorumluluğu başlar. Mühim olan nerede, ne zaman ;  meydana  gelen zararlardan kimin sorumlu olduğunun, ve olayın hangi hukuksal yapı çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğinin tespitidir.

Geminin bulunduğu Liman güvenli değil ve bir tehlike mevzu bahis ise burada Kaptan derhal makul ve gerekli tedbirleri Gemi, yük ve can güvenliği açısından almak zorundadır. Kaptan ‘ dan; böyle bir durumla karşılaşır ve Gemi hasar görür ise bir dizi kanıt ve evrak talep edilecektir.

Her ne kadar Kaptan olarak; Geminin güvenli seyir etmesinden, yanaşmasından, yüklemesinden, tahliyesinden sorumlu olsanız da ,diğer sorumluluğunuzda delil ve evrak toplamak ki bunun seferin ilk başladığı andan , sonuçlandığı ve Kiracı ile ve taşıdığınız yükü ile ilgili Kira sözleşmeniz bitene kadar  devam etmeli ve dosyalamalısınız.

Hasar durumunda ; Kaptan’ dan hazırlaması gereken delil ve evrakları anında hazırlayıp, göndermesini talep ederiz.