7 Aralık 2017 Perşembe

KORSAN SALDIRILARI İLE İLGİLİ SON GELİŞMELER

                                KORSAN SALDIRILARI İLE İLGİLİ SON GELİŞMELER

Kasım 2017 de düzenlenen Korsan saldırıları ile ilgili raporlarda çarpıcı sonuçlar gözlenmektedir. Örneğin Amerika,  en son yayınladığı “Maritime Alert” raporunda Nijerya sularına yaklaşan Gemileri, dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Nitekim 21-25 Ekim 2017 tarihleri arasında , Nijerya sularında meydana gelen 2 korsan saldırısı da buna etken oldu.

Ayrıca Gine Körfezinde 6 gün içinde 2 kaza rapor edilmiş ki bunların  bir tanesi; 21 Ekim 2017 tarihinde Nijerya da Port Harcourt ‘un güneyinde , diğeri 03-35.50 N, 006-49,20 E yakınında olmak üzere korsan saldırısı rapor edilmiştir.

“International Maritime Bureu” Nijerya daki tüm Gemi türlerine  yönelik 20 saldırıyı raporlardı.

Bunların 16’sı  Brass, Bonny, Bayelsa kıyılarında olduğu belirtilmiş, 7 ayrı kaza dada 49 kişilik mürettebattan  39’u yine Nijerya sularında kaçırılmış.

2017 de diğer mürettebatın kaçırılma vakalarının Nijerya kıyılarının 60 deniz milinde gerçekleştiği rapor edilmiş.

Belirtildiği üzere ; Nijerya sularına giren yabancı bayraklı Gemilerin Nijerya da bir bölgeden diğerine geçişinde   güvenliğinin sağlanması için Gemi sahiplerinin toplam 45 milyon USD harcadığı tespit edilmiş.

Bunun üzerine Ülkenin Ulaştırma Bakanı tarafından bölgedeki tüm saldırıların çökertileceği ve İsrail’li bir Firma ile kontak kurularak ,Nijerya karasularının monitöre edilip, güvenlik altına alınacağı açıklanmış.

Bunun dışında ,Brezilya da Amazon Nehri Delta bölgesindeki seyahatleri esnasında   korsanların saldırısı sonucu 29 Ekim 2017 den beri  kayıp olan 4 kişilik Amerikalı Ailenin canlı olarak bulunduğu yetkililerce rapor edilmiş. Amazon da nehir botları ile korsan saldırıları periyodik olarak rapor edilmekte.

Bununla beraber; Aralık ayının ilk haftasında herhangi bir korsan saldırısı rapor edilmedi. Son 10 yıllık periyod ta Ocak- Ekim ayları arasında en düşük seviyede kaldığı belirtilmiş.

Ocak- Ekim 2017 ayları süresince 60 kaza rapor edilmiş. Bunların  Malezya, Hindistan, Endonezya, ve Vietnam daki Liman ve demirleme bölgelerinde 51 kaza , 9’u teşebbüs olarak kalmış ki geçen seneye göre düşüş gözlemlenmiş.

Ancak Bangladeş ( Chittagong) , Filippinler ( Mianila and Batangas) ,liman ve demirleme bölgelerinde ve Malacca ve Singapure geçişlerinde Gemi güvertelerinde ise korsan saldırılarında geçen yılın aynı dönemlerine göre artış gözlemlenmiş.

Ekim 2017 de 7 saldırı ve 2 teşebbüs rapor edilmiş. 31 Ekim 2017 den beri 14 mürettebat halen Filipinler de  tutulmakta ve Filipinli yetkililer tarafından halen kaçırılan mürettebatı kurtarmak ve sorumlu militanları etkisiz hale getirmek için izleme operasyonları yürütmeye devam ediyor.

Gemi , Mürettebat  ve yük için ,Korsan bölgelerine seferler halinde;  gerekli "K&R-LOH -Additional War Risk Cover" teminatları açısından Gemilerinizi teminat altına aldırmayı ve Sigortacılarınıza  sefer ile ilgili detaylı bilgi vererek bölgelerin değişen durumlarına göre tavsiye ve ek teminatları konusunda bilgi talep etmeyi lütfen unutmayınız.


  

© Bu sitenin tüm Yasal Hakları saklıdır.

20 Ekim 2017 Cuma

FD&D ; FREIGHT , DEMMURAGE AND DEFENCE COVER

FD&D  FREIGHT, DEMMURAGE AND DEFENCE COVER

FD&D TEMMİNATI P&I TEMİNATININ TEK BAŞINA; YASAL MASRAFLARIN SİGORTALANMASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ KUVERTÜRLERİNDEN BİRİDİR.

BURADA ANLAŞILMASI GEREKEN  FD&D; RİSKİN KENDİSİNİ TEMİNAT ALTINA ALMAZ. “ RİSK İLE İLGİLİ YASAL MASRAFLARI “ KARŞILAR Kİ BUNLAR “CORRESPONDENCE MASRAFLARI, EKSPER MASRAFLARI, SURVEY MASRAFLARI ,TÜM YASAL SAVUNMA MASRAFLARINI “ İÇERİR.

BU MASRAFLAR P&I VE H&M ( SUE & LABOUR) DIŞINDA KALAN MASRAFLARI KAPSAMAKTADIR.

BUNLARA AÇIKLIK GETİRMEK İÇİN RULE 17 ‘Yİ YAKINDAN İNCELEMEK GEREKİR İSE Kİ; TEKRAR HATIRLATMAKTA FAYDA GÖRÜYORUM; BU KUVERTUR SADECE “YASAL MASRAFLARI  YADA SAVUNMA MASRAFLARINI” KARŞILAR.

RULE 17 (1) – BU MADDE  DAHA ÇOK “ FREIGHT” (NAVLUN) İLE İLGİLİ YASAL MASRAFLARI İÇEREN BİR KURALDIR. ÖRNEĞİN GEMİNİN YÜKÜ HASARLI OLARAK TESLİMİ DURUMUNDA , EĞER KİRACI AYNI ZAMANDA YÜK SAHİBİ İSE TEMİNAT AMAÇLI NAVLUNU VEYA BİR KISMINI ELİNDE TUTMAK İSTEYEBİLİR. HUKUK ÇERÇEVESİNDE  YÜKÜN HASARLI TESLİMİ HALİNDE DAHİ “NAVLUN” HERHANGİ BİR MUAFİYET UYGULANMADAN ÖDENİR.

BU DURUMDA GEMİ SAHİBİ YASAL OLMAYAN KİRACI / ALICININ BU UYGULAMASI HALİNDE BİR HAK SAHİBİ OLDUĞU VE CLAIM AÇMA HAKKI OLDUĞU GİBİ;DİĞER YANDAN BU HUSUS NAVLUN ÜZERİNDEKİ ANLAŞMAZLIĞIN ,YÜK HASARINDAN KAYNAKLANAN BİR ANLAŞMAZLIKDAN DOĞMASI VE YÜK SAHİBİNİN “ SECURITY”  (TEMİNAT)  SAĞLAMAK İSTEMESİ SEBEBİ İLE OLMASINDAN DOLAYI P&I İLE İLGİLİDİR. FD&D KONUSUNA GİRMEZ.

BİR DİĞER ÖRNEK ; R.O.B. ( REMAINING ON BOARD)  BAĞLANTILI , TANKERLERİN KİRA SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN “ NAVLUN” PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ OLARAK; BU KLOZ KİRACIYA, TANKERDEN YÜKÜN TAHLİYESİ SONUCUNDA GEMİDE KALAN VE TAHLİYE EDİLEBİLECEK YÜK İLE İLGİLİ BUNUN DEĞERİ KADAR TUTARI NAVLUNDAN KESME HAKKINI VERİR.

BAZEN ANLAŞMAZLIK , BU TAHLİYE EDİLECEK YÜKÜN MİKTARI YÜZÜNDEN DEĞİL, DEĞERİ YÜZÜNDEN YAŞANIR Kİ “NAVLUN” DAN KESİNTİ BU DOĞRULTUDA YAPILACAKTIR.

BU “R.O.B. CLAUSES” ÇERÇEVESİNDE KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VE P&I ALAKALI YÜKÜN TESLİMİ İLE İLGİLİ DE OLSA FD&D KONUSUDUR.

BU MADDE MÜŞTEREK AVARYA “ G.A.” İLE İLGİLİ YASAL MASRAFLARIDA KAPSAR. ŞÖYLE Kİ  EĞER MÜŞTEREK AVARYA AVANSI ALTINDA ÖDENMEYEN BİR DURUM İSE FD&D KAPSAMINA GİRER.

ANCAK GEMİNİN DENİZE ELVERİŞSİZ OLUŞU SONUCU G.A. OLUŞTURACAK BİR KAZA OLUŞMUŞ İSE YÜK SAHİBİ G.A. PAYINI ÖDEMEYİ RED EDEBİLİR. O ZAMAN BU DURUM P&I KAPSAMINA GİRER. P&I KLÜB YASAL MASRAFLARI ÖDEYECEKTİR.
AYRICA ÇATIŞMA, OTURMA VEYA BAŞKA BİR NEDENLE GEMİNİN ALIKONMASI SONUCU OLUŞABİLECEK MASRAFLAR FD&D KAPSAMINDADIR.

GEMİNİN YAKITININ SAĞLANMASINDAKİ İHMALDEN DOĞACAK SONUÇLAR YANİ GEMİNİN GEÇİKMESİ İLE İLGİLİ MASRAFLAR, GEMİNİN YÜKÜ YÜKLEME, BOŞALTMA ,İSNİF,TANZİMİ ESNASINDA DOĞACAK ANLAŞMAZLIKLARLA İLGİLİ SAVUNMA VB. MASRAFLAR FD&D NİN KONUSU İKEN, YÜKTE HASAR, KAYIP, VAR İSE P&I, GEMİDE HASAR OLUŞMASI HALİNDE İSE H&M KONUSUDUR.

RULE 17 (2)- BU MADDE MÜRETTEBAT İLE GEMİ SAHİBİ ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR İLE İLGİLİ SORUNLAR HAKKINDADIR.

BUNA ZARARLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ MASRAFLAR VE DİĞER ZARARLARI KAPSAR (MAHKEME KARARLARI İLE İLGİLİ MASRAFLAR GİBİ)

RULE 17 (3)- YEREL OTORİTELERCE GEMİ SAHİBİNİN KARŞILAŞABİLECEĞİ PROBLEMLERİN VE BUNDAN DOĞAN ZARARLARIN İYİLEŞTİİRLMESİ VEYA DÜZELTİLMESİ İÇİN YAPILACAK YASAL MASRAFLARI KAPSAR.

RULE 17 (4)- GEMİNİN FİZİKSEL HASARLARI İLE İLGİLİ OLAN H&M TEMİNATI DIŞINDA KALAN VEYA MUAFİYET ALTINDA KALAN MEBLAĞLAR İLE İLGİLİ HUSUSLARI KAPSAR. ANCAK GEMİNİN H&M TEMİNATININ MUTLAKA OLMASI HALİNDE İŞLER.

RULE 17 (5)- KLÜBÜN ; GEMİ SAHİBİNİ SÖZ KONUSU  LİSTELENEN SPESİFİK  RİSKLER DIŞINDA KALAN DURUMLARA KARŞI KORUMAK AMACI İLE YAPILACAK VE DOĞACAK MASRAFLAR İLE İLGİLİ MADDEDİR.

ANCAK P&I VE H&M’IN GEMİ SAHİBİNİ KUVERTUR ALTINA ALDIĞI ALANLARDA İŞLEMEZ.

GENE GEMİNİN H&M VE P&I TEMİNATININ OLMASI HALİNDE ÇALIŞAN VE KLÜB YÖNETİCİLERİNİN BU DOĞRULTUDA ALACAKLARI KARARLAR DOĞRULTUSUNDA İŞLEYEN BİR MADDEDİR.

RULE 17 (6)-BU TEMİNAT KAPTAN VE MÜRETTEBATIN DİREKT SAVUNMA MASRAFLARINI KARŞILAMAMAKLA BERABER, GEMİ SAHİBİNİN HAKLARI DOĞRULTUSUNDA OLMASI HALİNDE İŞLER.

RULE 17( 7/8)- GEMİ SAHİBİNİN DÜNYA GENELİNDE TAMİNAT ALTINA ALINMIŞ ÜLKELERDEKİ GENEL ŞARTLAR ALTINDA TEMİNAT ALTINA ALINMIŞ HAKLARININ GARANTİ ALTINA ALINMASI İLE İLGİLİ  YARDIMCI OLACAĞI LİMİTLER KAPSAMINDA HUSUSLARIDA KAPSAR.

BU TEMİNATIN LİMİTLERİ NELERDİR KONUSUNA GELİNDİĞİNDE İSE;

·     *    FİNANSAL LİMİTLER (ÜYE’NİN TEMİNAT ŞARTLARI YA DA KLÜBÜN POLİÇE KAPSAMI ÇERÇEVESİNDE),

·       * KLÜB KURALLARI ÇERÇEVESİNDE TEMİNAT ÜZERİNDEKİ LİMİTLER,

·       * KLÜB KURALLARI ÇERÇEVESİNDE TEMİNAT DIŞINDAKİ HUSUSLAR,

·        *POLİÇE KURALLARI ÇERÇEVESİNDE “ DISPUTE” LAR (ANLAŞMAZLIKLAR) HUSUSUNDA TEMİNAT ALTINDA OLAN LİMİTLER,

·       * KLÜB YÖNETİCİLERİNİN DİREKTİFLERİ DOĞRULTUSUNDA UYGULANACAK LİMİTLER ŞEKLİNDEDİR.

DOLAYISIYLA  “ DEDUCTIBLE” (MUAFİYET) YADA YASAL MASRAFLARI İLK ETAPTA GEMİ SAHİBİ TARAFINDAN ÖDENECEK MEBLAĞLAR İLE ; RULE 17 (5) DE İMA EDİLEN HUSUSLAR VE  BUNDAN DOĞAN MASRAFLAR, YANİ P&I VE H&M TEMİNATI ÇERÇEVESİNDE TEMİNATIN DAHA KOMPLEX ALANLARINI  BELLİ LİMİT VE KISTLAMALAR DOĞRULTUSUNDA İÇERMEKTEDİR.

BUNUNLA BERABER NAVLUN, DEMMURAGE, KİRA, ALIKONMA, İNŞA, ALIM-SATIM ANLAŞMAZLIKLARI, İPOTEK ALACAKLILARI İLE OLAN ANLAŞMAZLIKLAR YUKARIDA ANLATILMAYA ÇALIŞILDIĞI GİBİ BELLİ ALANLARDA FD&D KAPSAMI İÇERİSİNDE YER ALMAKTADIR.

TÜM BU SORUNLARDAN KAYNAKLANAN ANLAŞMAZLIKLAR GEMİ SAHİBİNİN GİDERLERİ OLMAKLA BERABER, NE KADAR YÜKSEK BOYUTLARA ULAŞABİLECEĞİ ÖNGÖRÜLEMEZ.

BU YÜZDEN FD&D TEMİNATI BU TARZ ÖNGÖRÜLEMEYEN MASRAFLARDAN KORUNMAK AÇISINDAN GEMİ SAHİPLERİ TARAFINDAN ALINMASI GEREKEN BİR TEMİNATDIR.




© Bu sitenin tüm yasal hakları saklıdır.


Canlı Yayında Batan Devasa Gemiler ● 2017 Gemi Kazaları

21 Ağustos 2017 Pazartesi

GEMİ SAHİBİNİN GEMİ PERSONELİNE KARŞI SORUMLULUKLARI:

                
GEMİ SAHİBİNİN GEMİ PERSONELİNE KARŞI SORUMLULUKLARI:

P&I Teminatı; belli bir kontrat altında Gemi de , Gemi sahibi adına çalışan Kaptan, zabit ve mürettebatın Gemide bulunduğu süre zarfında her türlü kaza, yaralanma, sakatlanma, ölüm, hastahane , tedavi, tazminat, cenaze ve ülkelerine geri gönderme gibi masraflarını karşılar.

Ancak burada esas olan Gemi personelinin sigortalanması değil, Gemi sahibinin yukarıdaki rizikolara karşı Personele olan sorumluluklarını teminat altına almaktadır.

Burada tazminat konusu tedavi masrafları ; Gemi personelinin  Gemi de yaralanması, sakatlanması ve gene Gemi de Gemi sahibinin sağladığı olanaklardan dolayı hastalanması halinde karşılanır.

Ayrıca herhangi bir tam ziya, ve hükmi tam ziya halinde Klüp tarafından ; personel ücretleri, ülkelerine gönderilme masrafları, kişisel eşyaların kaybından doğan zararlar ödenecektir.
Genellikle Personel yaralanmaları , kayma veya düşme sonucu oluşmaktadır.

Bu sebeple , Kaptan tarafından Gemi personelinin daha az kazaya sebebiyet verilmesi açısından çalışma alanlarının düzenli tutulması, işe uygun  iş tulumu, ayakkabı, kask ‘ın her zaman giyilmesi dikkat edilmesinin sağlanması ve bu konuda talimat verilmesi gerekir.

Bunun yanı sıra; makine aletler, halatlar her zaman Gemi de yüksek risktir.

Bu sebeple; Gemilerde ilgili Gemi personelinin kendi iş alanında alet ve makineleri ne şekilde ve hangi güvenlik önlemleri çerçevesinde kullanılması gerektiği Gemi eğitim programında belirtilir. Önemli olan bunları doğru anlamak ve uygulamaktır.

Bu sebeple Gemi de;  eğitim programlarının işin doğru şekli yanında , yanlış şeklide dahil olacak şekilde düzenlenmesi ve dolayısıyla aksi takdir de oluşabilecek rizikoları içermesi, yanlış hareket edilmesi halinde oluşabilecek problemlere karşı farkındalık oluşması açısından faydalı olacaktır.

İngilizler bu konuda çok hassastır. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı tarafından “The Code of Safe Working Practice” adı altında bu konuda yayınlanmış kitap bulunmaktadır.

Burada işin nasıl yapılması gerektiği, muhtemel tehlikeleri, Gemi içerisinde her bir çalışma alanı için belirtmekte ve tavsiyelerde bulunulmaktadır.

Böylece Gemi deki kazaların minumuma  indirgenmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
Yaralanan bir kişiye öncelikli olarak;

·         * Tıbbi ve ilk yardım yapılmalı,
·         *Gemi sahibi ve en yakın P&I Klüp temsilcisi kaza ile ilgili bilgilendirmeli,
·         *Eğer yaralanma ciddi ise , yaralı personel hastahaneye kaldırılmalı yada seyir halinde ise MEDIVAC dan tıbbi destek alınmalıdır.
·         *Kazaya şahit başka Gemi personeli varsa , yazılı ifadeleri alınmalı,
·         *Kaza raporuna , kaza kaydedilmeli,
·         *Kaza “Log Book” jurnal’ işlenmeli,
·         *Konu ile ilgili çekilen resimler şahitli, tarihli ve imzalı olmalıdır.

Eğer kopan bir parça veya kırılan bir alet yüzünden kaza oluşmuş ise dikkatli bir şekilde analiz edilmesi için kırılan parça muhafaza edilmelidir.

Gemi personelinin yaralanması veya hastalanması halinde derhal tıbbi tedavinin uygulanması, gerekli tedbirlerin alınması, bunların şahit raporları ve doğru kayıdlandırılması ve en yakın P&I Klüp temsilcisinin derhal bilgilendirilmesi gerekli yasal tedbirlerin alınması açısından son derece önemlidir.

Doğru mevzuatın uygulanmaması halinde Gemiye karşı ciddi boyutta büyük meblağlar meydana gelmektedir.

Hastalık halinde ise risk oluşturabilecek su ve yemek konusuna dikkat etmek gerekir.
Düzenli olarak; Personel kabinleri, erzak dolabı, buzdolabı, kadırga vb. temizlik, böcek ve bakteri istilasına karşı kontrol edilmelidir.

Et, balık, kümes hayvanları ürünlerinin kolay bakteri üretmesi sebebi ile extra dikkat edilmesi gereken yiyecek grublarındadır.

Mutfak personelinin yemekleri maksimum hijyenik ortamda ve koşullarda hazırlanması, Gemi de çok ciddi hastalıklara sebebiyet verilmemesi açısından önemlidir.

İçecek suyunun kalitesi çok önemli olup, herhangi bir şüphe halinde gerekli tedbirler alınmalıdır.
Sağlık açısından Gemilerde alınması gereken bir diğer gerekli tedbir de havalandırma sisteminde “Degionella Bakterisi” hususudur.

Gemi Personelinin Gemi ye alınmadan evvel gerekli sağlık kontrollerinden geçmesi; olası hastalıkların tespitinde önem taşır.

İşveren kimi zaman Gemi sahibi iken kimi zaman da işletmeci olabilir. İşveren kontratları sorumlulukları ölüm ve yaralanma riskleri ile sınırlar. Örneğin  POEA Tipi kontratlar “work related injuries and death”diğer tipik kontratlar “ injuries as a result of service onboard , “death whilst in the employment of the Company” şeklinde yer alır.

Tazminatlar Gemi personelinin uyruğu, kontratının bağlandırıldığı yargı yeri  yada ITF limitleri çerçevesinde hesaplanır.

Genellikle kontratlar ;Geminin satılması, yatması, yada kaybolması halinde ülkesine geri gönderilme masrfaları, ITF gereği 2 aylık maaş ödemelerini kapsar ve genellikle mürettebatın  Kişisel çabaları ile ilgili kayıpları için  ITF Limitleri doğrultusunda max. USD 3.000  dolayında bir ödemeyi de kapsar.
Ayrıca ödenmeyen ücretlerle ilgili Gemi personeline pek çok yargı çerçevesinde Gemiyi tutuklatma hakkı doğurur.





Crew kontratları gerek Gemi sahibi, işletmecisi , yada bareboat halinde kiracısı tarafından önceden iyice incelenmeli risk içeren hususlar bertaraf edilip, riskleri minumuma indirgeyecek tedbirler alınmalı, gerekli eğitim programlarına gemi ve kıyıda önem verilmeli, sertifikalı, tecrübeli personel seçimine, işe alım öncesi, gerekli sağlık kontrollerinin yapılmasına maksimum önem verilmelidir.



© Bu sitenin tüm Yasal Hakları saklıdır.




12 Haziran 2017 Pazartesi

KORSANLIKLA İLGİLİ SON GELİŞMELER

KORSANLIKLA  İLGİLİ SON GELİŞMELER

2016 da tekrar tırmanışa geçen terörist ve korsan saldırıları  sonucu çeşitli ülkeler ciddi tedbirler almaya başladı.

Malezya, Filipinler, Endonezya ; 19 Haziranda bir araya gelerek artan terorsit ve korsan saldırılarına karşı bölgede ortak askeri devriyelerin güvenlik sağlamak üzere işbirliği çalışmalarını sonuçlandırmak üzere toplandı.

Devriyelere, hava gözetiminde eşlik etmesine; böylece ağır silahlarla donanmış korsanların denizcileri kurban etmesinin, kaçırmasının, fidye taleplerinin ve buna bağlı terörist faaliyetlerin önüne geçilmesi planlandı.

2012 den beri Abu Sayyaf grup yaptıkları korsanlık saldırıları ile USD 12.000.000 fidye topladılar.

Bu yüzden pek çok Gemi sahibi Malezya, Endonezya ve Singapur’u bu konuda hiçbir şey yapmamakla suçladı.

Tabiki bununla beraber Güneydoğu Asyalı Militanların Irak ve Suriye de ISIS’e Suriye için katıldıklarını, ISIS orada bölgeyi kaybettiğinde bir sonraki adım olarak, bu militanların Orta Doğuda Mindanao’ya döneceklerini Filipinler Devlet Başkanı özelikle belirtti.

Filipinlerde  ISIS’ e bağlılık sözü olan 3 önemli silahlı grup var. Bunlar Abu Sayyaf Grup, Ansar Khalifa ve Maute Grup.

Bu gruplarla en son Marami de meydana gelen çatışmalarda 120 terorist, 36 asker ve 19 siivil hayatını kaybetti.

Bölge de bir terörist grubun Denizcilik faaliyetlerine yönelik hedeflerini batı ve ekonomik faaliyetlere yönelik olduğunu göstermekte.

Dolayısıyla terorist faaliyetler ticari liman ve denizciliği önemli ölçüde etkiliyor ve Güney Doğu Asya da bu durum tırmanıyor.

Dünyanın 3. büyük ekonomisi Çin, Hindistan olduğu düşünüldüğünde, bölgenin Denizciliği ve Deniz Endüstrisini tehdit etmekte ve terörist faaliyetlerin  neden arttığına dair önemli ipuçları vermekte.




Diğer yandan Mayıs ayında Somali de Korsanlar İran’a ait bir Balıkçı Teknesini , Büyük Ticari Gemilere saldırmak üzere “ Ana Gemi” olarak kullanmak üzere ele geçirdi.

Puntland’a avlanmak üzere Lisansı olmayan bu tekne, özellikle lisanssız Balıkçı Teknelerini tercih eden Somalili Korsanlar için iyi bir avdı.

Somali kıyılarında son beş yıldan sonra Korsanlık son aylarda azalmaya başladı.
Son zamanlarda meydana gelen meydana gelen saldırıların çoğu küçük Gemilere yönelik saldırılar.

Fakat Uluslararası Gemilere yönelik saldırılarda , Korsanlar  Somali kıyılarından uzakta vurgun yeteneğini korudu.

13 Mart tarihli ilk saldırıdan sonra ; 23 Mart’ta 20 Gemi mürettebatının korsanlarca rehin alınmasını takiben,26 Mart’ta serbest bırakıldı.Herhangi bir fidye ödemesine dair kayıt bulunmamakta.

1 Nisan da  Somalide 3. Saldırı Bosaso’da meydana geldi.13 Mürettebat rehin alındı. Somali’li güçler mürettebatın serbest bırakılmasını sağladı.




Nisan ayında Doğu Yemen de bir Tanker’de meydana gelen yangın sonrası , bir sonraki gün başka bir Tanker de Aden Körfezinde iken yangın çıktı.

22 Nisan da Somali sularında Tankere saldırıldı.Savaş Gemisinin Gemiye yardım için gelmesi sonucu , bir mürettebat yaralanması ile sonuçlandı.

Ancak raporlarda 4 yıldan fazla süredir  Aden Körfezinde başarılı bir korsan saldırısının gerçekleşmediği yer almakta ki ;bunda Uluslararası güçlerin  korsanlığı engellemedeki başarısı büyük.

Diğer yandan Ticari Gemilerde Silahlı özel güvenlik güçlerinin bulundurulması da Somali’li korsanları önemli ölçüde pasifize etmekte.

Ancak yüksek hız ve özel güvenlik  masrafları ,Ticari açıdan Gemi sahiplerini ve Denizcilik Endüstrisini kar açısından negatif olarak etkilemekte.

Her halükarda Gemi sahiplerinin “Best Management Practice” (BMP4) Somali Sularından ve korsanların yoğun olarak faaliyette bulundukları bölgelerden geçerken kullanmaları son derece önemlidir.

Bununla beraber ;Çin Deniz güçleri Puntland bölgesinde korsanları tespit etti. Bölgeye gelen güçleri fark eden korsanlar kaçtı.

Çinli yetkililer Nisan ayında  iki Gemi kaçırma vakasına daha teşebbüs edildiği bilidirldi.9 kişi olan korsanlardan 2’si Çin Deniz kuvvetleri tarafından öldürüldü, diğerleri kaçmayı başardı.

Geçen yıl 96 Denizci batı Afrika da rehin alındı.1900 Denizci korsan saldırısından etkilendi.

Güvenlik güçlerine harcanan meblağ 2012 de USD 6.600.000  dan, 2016 da USD 1.700.000 e düştü.

Ancak korsanlar şartlar tekrar uygun olmaya başladığında faaliyetlerine başlamaya hazır olduklarını hissettirmeye başlıyor.


© Bu sitenin tüm Yasal Hakları saklıdır.



24 Nisan 2017 Pazartesi

2015 SONU İTİBARİ İLE DÜNYA GENELİNDEKİ GEMİ HASAR ANALİZLERİ

2015 SONU  İTİBARİ İLE DÜNYA GENELİNDEKİ GEMİ HASAR ANALİZLERİ

Son dönemde özellikle hasar analizlerini baz alarak ; hasar / prim oranı ve global kriz çerçevesinde Sigorta Marketlerinin nasıl olumsuz etkilendiği ve etkileneceğini gözler önüne sermek arzusundayım.

27 yıllık bu Sektördeki tecrübelerim doğrultusunda Ülkemiz Gemi sahipleri sadece kendi Gemilerinin hasar yapmadıklarından dem vurarak , her yenilemede indirim talebinde bulunur veya beklentisi içerisine girerler.

Ancak hiçbir zaman beklendiği gibi olmaz ekonomik açıdan Sigorta Marketleri para yaratmayan Finansal aracılar statüsünde iken, topladıkları primleri kanunların izin verdiği yatırım araçlarına yönlendirmek sureti ile tabiri caiz ise biri bin yapıp, hasar ödeme fonlarını oluştururlar.

Dolayısıyla ; yıl içinde yatırımlardan edinilen gelirler, toplanan primler ve ödenen hasarlar , bir sonraki yılın hasar/ prim dengesi sonucu, yeni prim baremlerini belirlemede etken olur, Sigortacılık da bir nevi borsa işi dir.

Tek fark yatırımlarınızın sonucunda ne kadar kar ederseniz edin, bir kenarda biriktirmek değil, o kardan yıl içinde oluşan tüm hasarları karşılamak olarak karşımıza çıkar.

Ne kadar az hasar o kadar çok kar demektir. Böylece kimi yıllar hiç priminiz artmaz iken, kimi yıllar hasarınız olmasa da primleriniz artar.

Bugün 2016 yılı itibari ile uluslararası uzman kuruluşlarca yapılan hasar analizlerini derleyip, bilgi aktarmaya ve analizleri yorumlamaya çalışacağım.

2011-2015 yılları arasında; 14245 Geminin dahil olduğu  12.591 hasar rapor edilmiş ki bunların 3.3% çok ciddi hasarlar.

Bunların 45% General Kargo , 23 % si yolcu Gemileri. Hasarların 50% si seyirden kaynaklanan hasarlar iken ;1352 çatışma, 1426 sı oturma sonucu oluşmuş gözüküyor.




*Kaynak: European Maritime Safety Agency



2011-2015 yılları arasında Toplam 161 Gemi kayıp olmuş, 166 Geminin battığı rapor edilmiş, 79 gemi Terk edilmiş.

Bu yıllar arası oluşan 12591 kaza sonrası; 3755 kazanın 4335 yaralı kişi ile sonuçlanmış. Bunun 3425 ‘,ni mürettebat oluşturmuş.

*Kaynak: European Maritime Safety Agency


2016 yılında Gemi hasarlarında ciddi artışlar gözlemlendi.- 2011/2015 arasında Gemi hasarlarının büyük bölümü 1163 vaka ile Makine arızaları sonucu oluşmuş görülüyor.

Aynı period’ta Çatışma hasarlarının 27% sini Yük Gemileri oluşturmakta. Hasarların 46 % Liman bölgelerinde oluşurken , 22 % kıyıya yakın lokasyonlar da oluşmuş.

Yük Gemilerinde meydana gelen 426 kaza dosyasında ; 62 % insan hatası, 20 % si ekipman arızası sonucu oluşmuş durumda.

2011-2015 yılları arasında 23 Yük Gemisi kaybolurken ki bunların 18 ‘i General Kargo Gemisi,

2012 yılında kayıp Gemi vakası oldukça az, takip eden 2 yıllık süreçte artış gözlemlenmiş,2015 de tekrar düşüşe geçmiş olduğu rapor edilmiş.

Özellikle 2015 de  Gemilerde ölüm oranlarında artış gözlemlenmekte ki 89% mürettebat oluşturmakta.

Genelde ölüm ile sonuçlanan durumlar Yük Gemilerinde oluşurken 2015 yılında bu durumda ciddi bir düşüş görülmekte , ancak yine 2015 de yerini ciddi oranlar ile RO-RO- Gemilerine bırakmış görülüyor.

Bu yıllar arasında batan 12 Yolcu Gemisinden sadece 7 si “sadece yolcu “ taşımakta.

Sonuç olarak; Hasar nedenleri, riskli bölgeler, Gemilerin en çok sorun çıkaran lokasyonları belli iken,özellikle Zabitan ve kıyı operasyonunu yürüten teknik birimlerce hasarları minumuma indirgemek için bu tarz analizlerin     değerlendirmeye alınarak, “loss preventıon” hasar önleme adına daha ciddi tedbirler alabileceği düşüncesindeyim.


© Bu sitenin tüm Yasal Hakları saklıdır.

2 Mart 2017 Perşembe

YOLCU GEMİLERİNDE MEYDANA GELEN HASARLAR


YOLCU GEMİLERİNDE MEYDANA GELEN HASARLAR


OLDUKÇA ZEVKLİ BİR SEYAHAT TÜRÜ OLAN DENİZ YOLCULUĞU, DENİZİN TÜM ZEVK VE GÖRSEL GÜZELLİĞİNİ YAŞATIR, BİRBİRİNDEN GÜZEL VE FARKLI LİMANLAR ARASINDA DOLAŞIRKEN , 5 YILDIZLI KONFORLA GERÇEKTEN SON DERECE HOŞ BİR TATİL GEÇİRMEMİZİ SAĞLAR.

SON YILLARDA BİRBİRİNDEN LÜKS YOLCU GEMİLERİ, NEREDE İSE OTELLERDEN DAHA ŞIK VE KONFORLUDUR. ÜSTELİK SANKİ KARA’DA GİBİ YOLCULARIN TÜM GEREKSİNİMLERİNE KOLAYCA ULAŞMASINI SAĞLAYACAK İMKANLARI DA BERABERİNDE SUNAR.

PERSONEL BİR SÜRE SONRA AİLEDEN BİRİ GİBİ OLUR VE SON DERECE KİBAR VE KALİTELİ EĞİTİM ALMIŞ KİŞİLERDEN SEÇİLİR.

SEYAHATİNİZ BOYUNCA HAVUZ, SPOR, ALIŞVERİŞ, ZARİF VE ŞIK RESTORANLARDA YEMEK YEMEK, GECE KLÜBLERİN DE EĞLENMEK, AY IŞIĞINDA DENİZE DOĞRU SEYİR ETMEK VE ÇEŞİTLİ LİMANLARA UĞRADIKÇA , YENİ YERLER GÖRÜP KEŞFETMEK GERÇEKTEN EŞİ BULUNMAZ BİR TATİL TÜRÜDÜR.

ANCAK TABİİ BİRDE MAALESEF ZAMAN ZAMAN BUNLARI GÖLGEDE BIRAKACAK , OLUMSUZ DURUMLAR YAŞANIR Kİ BUNLAR DENİZDE OLMANIN DOĞAL RİSKLERİDİR.

TABİKİ BÖYLE BİR TATİL SEÇİLİRKEN , SEYAHAT EDİLECEK GEMİ VE BAĞLI OLDUĞU ŞİRKETİN KALİTESİNİ , DOĞRULUĞUNU BELİRLEMEK GEREKİR.

YOLCU GEMİLERİ SON DERECE KOMPLEKS GEMİLERDİR.PEK ÇOK ÖZELLİĞİ BİR ARADA BULUNDURUR.

GEÇENLERDE KONU İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPARKEN; YOLCU GEMİLERİNDE MEYDANA GELEN HASARLAR VE SUÇ DURUMLARI İLE İLGİLİ BAZI VERİLERE DE ULAŞTIM.

YAPILAN İSTATİSTİKLER VE FBI RAPORLARINDAN DERLENEREK DÜZENLENEN RAPORDA OLDUKÇA ÇARPICI SONUÇLARA RASTLAMAK MÜMKÜN.

OLAYA SİGORTA SEKTÖRÜ BAZINDA BAKILDIĞINDA YOLCU GEMİLERİNDE MEYDANA GELEN HASARLAR  GENELDE; BATMA, OTURMA, ÇATIŞMA, ALABORA OLMAK,DENİZ KİRLİLİĞİ,ÇARPMA, TERÖRİZM , KORSAN SALDIRILARI, YANGIN, MEKANİK HASARLAR, MAKİNE ARIZASI, SALGIN HASTALIKLAR, ÖLÜMLER,SAKATLANMA VE YARALANMALAR, AĞIR HAVADAN KAYNAKLANACAK HASARLAR OLARAK GÖRÜLÜR.

BAŞKA BİR ÖNEMLİ HUSUSTA BU GEMİLERDE MEYDANA GELEN ÇEŞİTLİ SUÇLARDIR. BUNLAR GENELDE BOMBA TEHDİTLERİ, SOYGUN,KAÇAKÇILIK, HIRSIZLIK, YOLCULARA KARŞI SALDIRI VB.

BİR DİĞER ÖNEMLİ HUSUS 2010 YILINDA BARACK OBAMA TARAFINDAN UYGULAMAYA ALDIRILAN YENİ KANUNLA ; DÜNYANIN NERESİNDE OLURSA OLSUN HERHANGİ BİR AMERİKALI YOLCUNUN, YOLCU GEMİLERİNDE  KARIŞACAĞI BİR OLAY VEYA KAZANIN MUTLAKA FBI’A BİLDİRİLMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR.( CRUISE VESSEL SECURITY AND SAFETY ACT)

BU GEMİLERDE PEK ÇOK KAZA GENELDE; NEREDE İSE 30 METREYE KADAR VARABİLEN KABA DALGALAR, FIRTINALAR, KASIRGA,YANGIN,SALGIN HASTALIKLAR, ÇATIŞMA SONUCU OLUŞMUŞTUR.

BUNLARDAN; KASIRGA: SONUCU SEZONDA YILDA ORTALAMA 10 OLAY, YANGIN:1990-2011 YILLARI ARASINDA 72 YANGIN OLAYI RAPOR EDİLMİŞ, ÇATIŞMA / ÇARPMA :1990-2012 YILLARI ARASINDA ÇATIŞMA SONUCU 6 GEMİNİN BATTIĞI RAPOR EDİLMİŞ VE YILDA ORTALAMA VİRUS SONUCU 15 SALGIN HASTALIK OLAYI YAŞANDIĞI İSTATİSTİKSEL OLARAK TESPİT EDİLMİŞTİR.

BU GEMİLERDE SIKLIKLA MEYDANA GELEN OTURMA HASARLARI SONUCU, GENELDE OLAY, CİDDİ HASARLARI BERABERİNDE GETİRMEKTE, TEKNENİN AĞIR HASARI YANINDA, YAKIT SIZINTISI, PERSONEL VE YOLCU YARALANMASI, ÖLÜM GİBİ KÖTÜ SONUÇLARIN YANINDA TAM ZİYAYI DA BERABERİNDE GETİRMEKTEDİR.
İSTATİSTİKLERDE ;1972-2013 YILLARI ARASINDA 131 YOLCU GEMİSİ OTURMUŞ Kİ BUNUN 66 TANESİ 2005- 2013 YILLARI ARASINDA MEYDANA GELMİŞ.

DENİZ KİRLİLİĞİNE KARŞI IMO TARAFINDAN YOLCU GEMİLERİ VE FERİBOTLARA NİSAN 2016 DA ATIK SULARIN BALTIK DENİZİNE BOŞALTILMA YASAĞI GETİRİLDİ.
YASA; 2010 SONRASI GEMİLER İÇİN 2019 DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEKKEN, YAŞLI GEMİLER İÇİN 2021 DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK.

2016 YILINDA BİR YOLCU  GEMİSİNİN SEBEP OLDUĞU DENİZ KİRLİLİĞİ; USD 40.000.000 İLE  BUGÜNE KADAR Kİ GEMİLERDEN ÖTÜRÜ ÖDENMİŞ EN YÜKSEK CEZA OLARAK KAYITLARA GEÇTİ.

BU GEMİLERDE GENELDE CİNAYET, CİNSEL SALDIRI, FİZİKSEL SALDIRI, SOYGUN GİBİ OLAYLAR DA YAŞANMAKTADIR. ANCAK BUNLARIN EN VAHŞİLERİ GENELDE KIYIDA MEYDANA GELDİĞİ KAYNAKLARDA BELİRTİLMEKTEDİR.

2002-2007 YILLARI ARASINDA FBI TARAFINDAN SADECE BELLİ BİR KISMI SORUŞTURULAN AŞAĞIDAKİ SUÇLARDAN , KAYITLARA GEÇEN VERİLERE GÖRE YOLCU GEMİLERİNİN 10% BU TARZ OLAYLARDAN ETKİLENMİŞ OLUP;BUNLARIN

-          55 % CİNSEL SALDIRI,
-          22% FİZİKSEL SALDIRI,
-          7%   CİNAYET,
-          5% KAYIP KİŞİ

ŞEKLİNDE OLUŞMUŞ .ANCAK YOLCU GEMİLERİNDE SUÇ MAHİYETİNDEKİ OLAYLARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜN RAPOR EDİLMEDİĞİ DE BELİRTİLMEKTEDİR.

FBI KAYITLARINDAN OLUŞTURULAN VERİLERDE; DENİZDE YILDA ORTALAMA 50 SUÇ DOSYASI AÇILIP, SORUŞTURULMUŞ, 2002-2007 YILLARI ARASINDA YOLCU GEMİLERİNDE MEYDANA GELEN SUÇLARIN 46 % NA GEMİ PERSONELİ KARIŞMIŞ, 2012-2014 YILLARI ARASINDA  74 TECAVÜZ,29 SALDIRI SUÇU RAPOR EDİLMİŞ.

GÜNÜMÜZDE EN TEHLİKELİ YOLCULUK BAHAMA VE MEKSİKA  OLARAK İŞLENEN SUÇ ORANLARININ YÜZDESİ SEBEBİ İLE KARŞIMIZA ÇIKMAKTA , BAŞTA KANADA ,UK VE USA  OLMAK ÜZERE BAHAMA  VE MEKSİKA SEYAHATLERİ İÇİN YOLCULAR VE VATANDAŞLARINA CİDDİ UYARILARDA BULUNMAKTADIRLAR.

YOLCU GEMİLERİNDE MEYDANA GELEN ÖNEMLİ KAZA RAPORLARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

·       *   1912 TITANIC: ATLANTİKTE BATMASI SONUCU 1500 KİŞİ BOĞULDU.

·        *  1915 SS EASTLAND :ŞİKAGO DA DEVRİLMESİ SONUCU 800 KİŞİ BOĞULDU,

·         * 1983 MC ALEKSANDR SUVOROV: DEMİRYOLU KÖPRÜ KİRİŞİNE VURMASI SONUCU 177 KİŞİ ÖLDÜ.

·         * 1963  TSMS LAKONIA: MADEIRA  ADASI AÇIKLARINDA YANDI VE BATTI 128 KİŞİ BOĞULDU.

·        *  2011  MS BULGARIA:TATARİSTAN DA BATTI 122 KİŞİ BOĞULDU.

·        *  2012 COSTA CONCORDIA: GIGLIO ADASI AÇIKLARINDA KAYALIKLARA ÇARPMA SONUCU ALABORA OLDU VE BATTI 32 KİŞİ BOĞULDU.

·      *   2013 YILINDA İSTATİSTİKLERE GÖRE;

-        -   1979-2013 ARASI 55 YOLCU GEMİSİ BATMIŞ, BUNUN 15’ İ 2010-2013 YILLARI ARASINA MEYDANA GELMİŞ,
-          -1979-2013 ARASI 106 YOLCU GEMİSİNDE ÇARPMA VE ÇATIŞMA MEYDANA GELMİŞ, BUNUN 79’U 2005-2013 YILLARI ARASINDA MEYDANA GELMİŞ,
-          -1990-2013 YILLARI ARASINDA 139 YOLCU GEMİSİ YANMIŞ, BUNUN 101 ‘İ 2005-1013 YILLARI ARASINDA MEYDANA GELMİŞ.

·       *  2015 DE TUNUS DA YOLCU GEMİSİNDEKİ YOLCULARA TERORİSTLER SONUCU SALDIRI 22 KİŞİ ÖLDÜ.

·        *  2015 MS  WESTERDAM: UÇAK ÇARPMASI SONUCU 9 KİŞİ ÖLDÜ.

BU TARZ KÖTÜ KAZALARDAN UZAK HAYIRLI SEYİRLER VE YOLCULUKLAR DİLEĞİ İLE.


© Bu sitenin tüm Yasal Hakları saklıdır.

30 Ocak 2017 Pazartesi

Disaster at Sea - Wrecked Cargo Ship | Taipei, Taiwan

2016 DA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ BAZI HASARLAR

2016 DA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ BAZI HASARLAR:

HENÜZ RESMİ ANALİZLERİN YAYINLANMADIĞI 2016 YILINA AİT KAYITLARA GEÇEN ÖNEMLİ HASARLAR VE DETAYLARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
DİKKAT ÇEKEN HUSUS HASARLARIN MEYDANA GELDİĞİ GEMİLERİN İNŞA TARİHLERİNİN 2000 VE SONRASI OLMASIDIR.
HASAR NEDENLERİ AĞIRLIKLI OLARAK OTURMA -YANGIN – BATMA – ÇATIŞMA SONUCU MEYDANA GELİRKEN . OTURMA HASARLARINDA  AĞIR HAVA –SU ALMA VE ÇARPMA  SONUCU OLUŞTUKLARI GÖZLENMEKTEDİR.

·         KONTEYNER GEMİLERİNİN MISIR DA NEDEN OLDUKLARI HASARLAR:
12.500 TEU KAPASİTELİ “ MSC FABIOLA” ; GREAT BITTER LAKE VE SUEZ ARASINDA MAKİNE ARIZASI SEBEBİ İLE OTURDU.TRAFİĞİN KİLİTLENDİĞİ OLAYDA GEMİ 6 TUG YARDIMI İLE TEKRAR YÜZDÜRÜLDÜ, AYNI HAFTA  13.902TEU KAPASİTELİ BAŞKA BİR KONTEYNER LİMADAN AYRILIRKEN ÖNEMLİ BİR CRAINE ‘ A ÇARPTI,BİR KAÇ YARALININ OLDUĞU HASARDA ÖLÜ BULUNMAMAKLA BİRLİKTE GEMİDE BULUNAN BİR KAÇ KONTEYNER DE GENE CRAINE’LERE ÇARPTI VE HASARLANMASINA YOL AÇTI.  İÇİNDE TEHLİKELİ KİMYASAL  BULUNAN BİR KONTEYNARDA PATLAMA SONRASI YANGIN OLUŞTU VE BAZI KONTEYNERLAR  YANDI.

   * APL WANDA   ŞUBAT 2016
150.166 DWT -2013 YAPIMI KONTEYNER GEMİSİ FRANSA’DAN İNGİLTERE’ YE GİDERKEN HAVA SEBEBİ İLE GÜÇ KAYBI SONUCU  OTURDU.

 * TAIHUA VENTURE   ŞUBAT 2016
6.600 DWT 2008 İNŞA TANKER ÇATIŞTI.

*NUSANTARA AKBAR   ŞUBAT 2016
6700 DWT ENDONEZYA BAYRAKLI GEMİ SU ALMA SONUCU DUMAİ AÇIKLARINDA BATTI.1 GEMİ PERSONELİ MAKİNE DAİRESİNDE MAHSUR KALDI VE ÖLDÜ.PERSONELİN ÇOĞU KURTULDU.

·         NAVE JUPITER    ŞUBAT 2016
49.999 DWT 2014 YAPIMI TANKER NİJERYA AÇIKLARINDA KORSAN SALDIRISINA UĞRADI.

* AMERICAN EAGLE    ŞUBAT 2016
2380 TON 2002 YAPIMI BALIKÇI GEMİSİ HAVAYİ ADALARININ GÜNEYİNDE YANMAYA BAŞLADI.GEMİ MÜRETTEBATI KURTULDU.

·         MAERSK DETROIT  ŞUBAT 2016
80.000 DWT 2008 İNŞA KONTEYNER GEMİSİNDEN DÜŞEN 2 KONTEYNER CARGO OPERASYONU ESNASINDA BARGE ÜSTÜNE DÜŞTÜ.

* NORT  ŞUBAT 2016
GEMİ PARAMUSHIR ADALARININ KUZEY BATISINDA MÜRETTEBATI İLE KAYBOLDU.

·         RECIFE KNUTSEN   ŞUBAT 2016
2011 İNŞA 105.928 DWT TANKER SAO SEBASTIAO / BREZİLYA ‘ YA YAKLAŞIRKEN OTURDU.

*RIVER NAVIGATOR   ŞUBAT 2016
2002 İNŞA NEHİR TİPİ YOLCU GEMİSİ BARGE İLE ÇARPIŞARAK OTURDU.

·         EMILY ANNE   ŞUBAT 2016
BOSTON LİMANININ KUZEY BATISINDA BATTI

·         RAFELIA 2  MART 2016
2014 İNŞA FERİBOT ,BALİ BOĞAZINDA DEVRİLEREK BATTI. 71 YOLCUNUN KURTARILDIĞI, 10 YOLCUNUN KAYIP OLDUĞU OLAYDA , YETKİLİLER GEMİDE KAÇ YOLCU OLDUĞUNDAN EMİN DEĞİL VE RAPORLARA GÖRE GEMİ SU ALMA SONUCU BATMIŞ.

·         KM BUNGA MELATI XV   MART 2016
1980 YAPIMI  ÇİMENTO YÜKLÜ GEMİ SULAWESİ ADALARININ KUZEY UCUNDA MERCAN KAYALIKLARINA VURMASI SONUCU BATTI.

·         TS TAIPEI – MART 2016
2006 İNŞA KONTEYNER GEMİSİ SHIMEN TOWNSHIP KIYILARINDA  AĞIR HAVA SONUCU OTURDU. 21 PERSONEL KURTULDU. OLAYDAN SADECE 2 HAFTA SONRA İKİNCİ BİR FIRTINA SONUCU GEMİ ÇATLADI VE KIRILARAK İKİYE BÖLÜNDÜ. KONTEYNERLARIN   BAZILARI SUYA DÖKÜLDÜ. KURTARMA ÇALIŞMALARI ESNASINDA BİR HELİKOPTER DENİZE DÜŞTÜ VE OLAYDA 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ. DOĞAL OLARAK BÖLÜNME SONUCU YAKIT SIZINTISI OLUŞTU VE KİRLİLİK TAYWAN KIYILARINA KADAR ULAŞTI.

HASAR ANALİZ RAPORLARI ÇIKINCA SONUÇLARA İLİŞKİN DETAYLI YAZIMI PAYLAŞACAĞIM.

HASARLARDAN UZAK BİR YIL DİLEĞİYLE.

© Bu sitenin tüm Yasal Hakları saklıdır.