14 Temmuz 2020 Salı
COVID 19 DÜNYA DENİZCİLİĞİNE ETKİLERİ
Covid 19 tüm Dünya da etkisini görterirken , tüm piyasalar da olumsuz olarak etkilendi. Pek çok sektör virusün etkisi ile durma noktasına geldi.
Denizcilik sektörü de şüphesiz bunlardan biri oldu. Yolcu Gemilerinde yaşananlar malum iken , Krizin etkisinin diğer uluslararası Denizcilik Sektöründe çok daha ciddi olması bekleniyor.
Uzmanların görüşleri, analizler bu dönemin mevcut ve gelecek dönem için Sektör üzerindeki etkilerine ait beyanlarını incelediğimizde :
UNCTAD verilerine göre ; Yolcu Gemileri, Cruise Hatları , Feribotlar , Uluslararası Denizciliğin 0,4 % nü oluşturmaktadır.
Oysa ; Bulk Carrier'lar en geniş katılımla 42,6 % sını oluştururken , bunu 28,7 % ile Oil Tankerler , 13,4 % ile Konteyner' lar , 11,1% ile diğer Gemiler ( Chemical Tanker' ler , Gas Carriers vb.) izlemektedir.
Gemilerin istihdam yapılarına baktığımızda :
*Konteyner Gemileri ; sabit program esasına göre işletilirken , Tankerler ; uzun vadeli sözleşme ile ,
Bulk Carrier'lar ; genellikle tek seferlik sözleşme şeklinde personel istihdam ederler.
UNCTAD ' a göre ; Dünya ekonomisi 2018 - 2019 yılları arasında 2,3 % büyüdü . Mal Ticareti 3,1 % , Uluslararası Deniz Ticareti 2,7 % büyüdü.
Dünya Mal Ticaretinin 4/5 'i Deniz yolu ile yapılmaktadır. Deniz taşımacılığının 2018- 2019 yıllarındaki büyümedeki düşüş bir önceki yılla karşılaştırıldığında 4,1 % ile yıl boyunca Tanker Ticaretindeki ufak yükselme sonucu daha fazla olduğu deklare edilmektedir.
Covid-19 ile birlikte Global Ticarette , ekonomik kriz ve Petrol fiyatlarındaki çöküşün , Uluslararası Denizciliğe de derin etkisi oldu tabii bunu birde karantina süreci oldukça zorladı.
Tanker talebi artmakta iken , Konteyner ve Bulk Carrier 'lar için ise aksine talepte büyük düşüşler yaşanıyor.
Bunun sonucu ,Konteyner Gemi Operatörleri; kayıpları en aza indirmek için seferleri iptal ediyorlar ki şu an Global Konteyner filosunun 10 % den fazlası market düştüğünden beri demir de beklemekte.
İşsiz Gemiler çekirdek kadro ile yatıyor, Bulk Carrier' lar tam kadro ile başka bir kontrat bekleyerek Deniz de sürükleniyor. Bu durumda silahlı soygun için ayrı bir risk daha oluşturuyor ki bir sonraki yazıda Covid -19 ve Korsan saldırıları ile ilgili durumları değerlendireceğiz.
Uluslararası Denizciliğin gerilemesi ile seyahat ve seferler deki mevcut kısıtlamaların Gemiciler üzerinde ciddi bir etkisi var.
Ancak bu şartlar altında mürettebat değişikliği mümkün değil. Binlerce Gemici şimdi kontratları gereği ; bir yıldan , 9 aya kadar Gemilerde mahsur.
Süresi dolmuş sözleşmesi olan Denizciler eve dönüş yapmayı dört gözle bekliyor. Ancak bunu yaparlarsa yeni kontrat yapamayabilirler gibi görünüyor.
Bu durum özellikle gelişmekte olan Ülkeler üzerinde etkili olacağı belirtiliyor.
Marketin bu durumu, Gemilere karşı Korsanlık ve silahlı soygun teşebbüsünün artmasına sebebiyet verebilir ki bu konuda haberleri almaya devam ediyoruz.
Global bir finansal kriz ; Somali ve Güneydoğu Asya da , korsanlık ve silahlı soygunların artmasında önemli bir faktördür.
Pek çok Gemi işsiz olarak , yüksek riskli alanlarda boş , azaltılmış mürettebat ile gizli saldırılara karşı oldukça savunmasız olarak yatıyor.
"The Regional Coorporation Agreement "/ Korsanlık ve Silahlı soygun raporuna göre; Gemilere karşı Asya da 2020 nin ilk çeyreğinde , 2019 ile aynı period ta , söz konusu saldırıların 3 katını bulmuş olduğu bildirilmekte.
Uzmanlar ; Uluslararası taşımacılığın oldukça hızlı bir şekilde toparlandığı Küresel Mali Krizin aksine , Covid-19 un Deniz taşımacılığı üzerinde daha fazla etkisi olmasının muhtemel olduğunu düşünmektedir.
Sözleşmeli Denizcilerin kontrolleri ve Ülkelerine geri gönderilmeleri üzerindeki yükümlülükler muhtemelen daha sıkı olacak ve bu Gemi sahipleri için maliyetilerin artmasına neden olacaktır.
Umarım bir mucize olur ve bu virus geldiği gibi daha fazla zarar vermeden yok olur gider.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)