9 Ocak 2021 Cumartesi

RÖMORKÖR VE BARGE OFFSHORE SÖZLEŞMELERİ KAPSAMINDA HASARDAN KİM SORUMLUDUR ?


Denizcilik sözleşmeleri kapsamları çerçevesinde ;  Yük / Mal ortak operasyon anında, taraflar açısından pek çok riske tabidir. Bu risklere karşılıklı sorumluluklar sözleşmeler doğrultusunda belirlenir ve taraflar tazminatları bu şekilde karşılar.

 İster sabit , ister hareketli olsun Mal bir Geminin operasyonu sırasında ortak bir risk dir. 

Bu risk çoğu zaman taşıyıcı için önemli bir sorumluluğa maruz kalmaya neden olabilir. Çünkü hasar malları ile sınırlı olmayabilir, aynı zamanda sözleşmeye tabi üçüncü şahıslara ait mallarada  ait olabilir.

Belirli durumlarda , örneğin; Sigortalı bir Gemi tarafından çekildiğinde , P&I teminatı; yalnızca Geminin operasyonu , Klüp tarafından onaylanan sözleşme şartlarına tabi olması durumunda cevap verecektir.

Malın hasarlı olduğu bir çok olayda, tarafların sorumluluğunun tahsisi bir sözleşme ile düzenlenir.

Offshore sözleşmeler yükümlülüğün paylaştırılması için basit bir çerçeve sağlamaya çalışsada , farklı standart yapılı sözleşmeler  bu riskleri çeşitli şekillerde , özellikle üçüncü şahıs malları ile ilgili olarak ele alır.

Aşağıda yoğun bir şekilde kullanılan offshore sözleşmeleri kapsamında genellikle Mal hasarlarında  sorumlu olan tarafların bir incelemesini yaparsak , taraflar böylelikle yükümlülüğün bu sözleşmeler çerçevesinde nerede olduğunu anlayarak , hangi kapsamın kendi genel sorumluluk risklerine en iyi yanıt verdiğini belirleyebilir.



TOWCON / TOWHIRE (1985 / 2008 )

* TUG sahibi ; Tug ve ayrıca römorkördeki sözleşmeli üçüncü şahıs mallarında meydana gelen herhangi bir hasardan sorumludur.

* Tug kiracısı ; Çekiciye ve çekici ile sözleşme yapılan üçüncü şahıs malına verilen her türlü hasardan sorumludur.

BARGEHIRE ( 1994 / 2008 )

* Kiracı , kira kontratı süresince Gemide meydana gelen herhangi bir hasarı onarmakla yükümlüdür.

* Ayrıca Barge tarafından üçüncü şahıs mallarına verilen her türlü zarara karşı mal sahiplerini tazmin ederler.

* Ancak; Varsayılan Sigorta hükümleri , Gemi kiralayanların bu tür talepleri karşılamak için kullanabilecekleri  H&M ve P&I Sigortalarını Gemi sahiplerinin yaptırmaları gerekir.

UKSTC 1986

* Kiracı ; Römorkörün denize elverişli olmasına ve hasarın Römorkör çekme sırasında meydana gelmesi koşuluyla , üçüncü şahıs malına çekme veya Römorköre verilecek herhangi bir zarardan sorumludur.

WRECKHIRE / FIXED / STAGED ( 1999 / 2010 )

* Enkaz sahibi ; kendi Gemisinin zarar görmesinden ve yüklenici de kendi Gemilerinin zarar görmesinden sorumludur.

LOF 2020

* Yükleniciler ; sözleşmeye bağlı olarak, kurtarılmakta olan Gemideki herhangi bir mala gereksiz yere zarar vermemek , terk etmemek , ve feda etmemekle yükümlüdür.

Aksi takdirde sözleşme ; Kurtarma Römorkörüne , kurtarılmış Gemiye veya üçüncü şahıs mallarına verilen zararlardan doğan sorumluluk hakkında herhangi bir hüküm içermez .

Böylece ihmalle ilgili normal kurallar taraflar arasındaki talepler için geçerli olacaktır.